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Structural Permit Requirements for the 

Replacement of Rooftop Mechanical Equipment 

 

 

 In accordance with OAR 918-008-0110, the information contained in this statewide code interpretation is legally 

binding on any party involved in activities regulated by applicable Oregon law, applicable Oregon regulations or the 

state building code. If the information contained in this statewide code interpretation is cited as a basis for a civil 

infraction, a representative of the jurisdiction must cite the interpretation number found in this document. 

 

 

Code/edition/section: 2022 Oregon Structural Specialty Code (OSSC)—Section 102.6.1 

Date: Issued—March 4, 2016 

Last updated—Oct.1, 2022 

Subject: Structural permit requirements for the replacement of rooftop mechanical equipment 

Question: 

Is a structural [building] permit required when replacing existing rooftop mechanical equipment with comparable 

equipment? 

Answer: 

A structural [building] permit is not required to replace rooftop mechanical equipment if all of the following 

conditions are met and documented on the mechanical permit application: 

1. The replacement unit weighs no more than 10 percent or 100 pounds greater than the existing unit, 

whichever is greater. 

2. The replacement unit does not vary any dimension from the existing unit by more than 10 percent or 6 

inches, whichever is greater. 

3. The manufacturer’s specifications for the existing and the replacement units are provided. 

4. No modification to the existing, supporting structural elements is performed, including re-framing of 

existing openings. 

5. The replacement unit is located in the same location as the previous unit. 

6. The replacement unit is mounted to the existing curb (the use of a curb adapter or replacement curb of 

different size requires a structural [building] permit). 

7. Connection details or installation instructions for attachment of the replacement unit to the existing curb 

are provided. 

Where any of the conditions above are unable to be met, a structural [building] permit outlining compliance with 

Section 102.6.1 of the 2022 OSSC is applicable. 
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Analysis: 

Regulation of structural requirements for rooftop mechanical equipment only applies when the installation of the 

equipment has a direct impact on the structural integrity of a regulated building, or when the structural load path 

from the unit to the existing roof (e.g. curb adapter or new curb) is altered. Replacement of rooftop mechanical 

equipment with equipment of comparable size, weight, location and same attachments does not constitute an 

alteration to the structure. This type of replacement does not make the existing building less compliant than it 

was prior to the alteration. 

When the replacement unit requires the use of a curb adapter or new curb of different size, those curbs and their 

attachments are considered new structural members and connections subject to Section 3403.2.4.1, which 

requires they comply with the new construction provisions of the code.  Where the replacement unit is heavier 

than or varies in size from the existing unit (beyond the thresholds in the “Answer” section above), per Section 

3403.1.3, the structural effects from the replacement equipment shall be evaluated as an alteration using either 

the “Prescriptive Compliance Method” (Section 3405.3) or the “Work Area Method” (Level 1 Alteration as 

scoped and applied in Sections 3406.2 and 3407.1.1, respectively.  

No other permitting requirements are considered within this interpretation. 

Contact: Visit the division website to contact a building code specialist. 

 

https://www.oregon.gov/bcd/codes-stand/Pages/code-program-contacts.aspx

